Economistul care a dat numele BRICS spune că ideile de acum ale grupului sunt „fantasmagorice”. Dedolarizarea? Lipsită de seriozitate
Baronul James „Jim” O’Neill, economistul britanic care a folosit prima dată termenul de „BRIC” pentru a desemna grupul de cooperare economică format pe atunci din Brazilia, Rusia, India și
China, spune că ideile de acum ale organizației sunt fantasmagorice și că așa-zisa „dedolarizare” a relațiilor comerciale internaționale nu este una serioasă.
O’Neill a folosit termenul „BRIC” într-o lucrare publicată în 2001, una care sublinia potențialul masiv de creștere economică a celor 4 țări și nevoia de a reforma guvernanța globală pentru a le include mai mult în sistemul de relații economice internaționale.
La momentul respectiv el era economistul-șef al Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street. BRIC a devenit BRICS după ce Africa de Sud s-a alăturat grupului informal în 2011.
Acum, într-un interviu acordat agenției Reuters cu ocazia summitului BRICS ce are loc în Rusia, el spune că unele lucruri s-au schimbat dramatic față de momentul în care el a folosit pentru prima oară termenul și că țările membre au probleme și în relațiile dintre ele.
„Ideea că BRICS ar putea deveni un fel de hub economic global autentic, este evident puțin fantasmagorică în același fel în care poate fi și G7 și este foarte tulburător că ele se văd ca un fel de alternativă globală [la Occident], fiindcă este evident că nu e fezabil”, a declarat economistul pentru Reuters.
„Mie [summitul BRICS] mi se pare practic o adunare anuală simbolică în care țările emergente, mai ales cele zgomotoase ca Rusia, dar și
China, se pot în esență strânge și sublinia cât de bine este să faci parte din ceva care nu implică
SUA și că guvernanța globală nu este suficient de bună”, a adăugat el.
Economistul spune că BRICS nu poate face nimic fără
SUA și Europa
James O’Neill (…)