Vicepremierul sârb Aleksandar Vulin a declarat, joi, la summitul BRICS de la Kazan, că Serbia vrea să fie primită în organizația internațională, scrie Agerpres, care citează EFE.
Vulin a explicat că Occidentul pune presiuni pe Serbia din cauza relațiilor „prietenoase și frățești” cu Rusia. El a adăugat că „nu vede viitorul Serbiei în Uniunea Europeană”, deşi a recunoscut că ţara „a investit foarte mult pe calea europeană” şi că „ar fi iresponsabil să se oprească acum toată activitatea orientată spre UE”.
Totuși, Vulin ar prefera un loc în BRICS.
„Serbia speră că va fi un loc pentru ea în grupul BRICS, deoarece este vorba de o organizaţie care oferă libertate fără a cere schimbări de sistem sau aderarea la sancţiuni”, a spus Aleksandar Vulin la summitul BRICS.
El a continuat spunând că „în BRICS ne simţim ca între prieteni. Pentru prima dată avem libertatea de a alege. Asta este foarte important pentru Serbia”.
Serbia, care este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, nu va introduce sancţiuni împotriva Rusiei, „în pofida presiunilor din partea Occidentului”, deși a condamnat invazia Rusiei în
Ucraina.
Președintele Serbiei a refuzat invitația lui Putin la summit
Liderul sârb, Aleksandar Vucic a anunțat în septembrie că nu va putea accepta invitația președintelui rus Vladimir Putin de a participa la summitul BRICS din Rusia.
„Avem oaspeți importanți (care vin) din străinătate în acel moment”, a declarat Vucic.
BRICS, format inițial în 2009 din Brazilia, Rusia, India,
China și Africa de Sud, își propune să reunească cele mai importante economii emergente din lume, precum și să acționeze ca o contrapondere politică și economică la națiunile mai bogate din Occident.
Grupul de țări s-a extins la începutul acestui an și include Egiptul, Etiopia, Iranul și (…)