HotNews [25/10/2024]
|
|
Hemangiom hepatic gigant, operat cu succes la Spitalul Regina Maria Brașov. Dr. Decebal Fodor: „Oricât de pricepute ar fi mâinile care operează, fără cele care se roagă nu sunt nimic!” |
|
|
|
Hemangiom hepatic gigant, operat cu succes la Spitalul Regina Maria Brașov. Dr. Decebal Fodor: „Oricât de pricepute ar fi mâinile care operează, fără cele care se roagă nu sunt nimic!”
Hemangiomul hepatic este cea mai frecventă tumoră hepatică benignă, găsită de obicei întâmplător în timpul investigațiilor radiologice. Se estimează că apare la 5 până la 20% din populație și este mai frecvent observat la femei decât la bărbați (raport 5:1).
Daniela Istrate a descoperit la o ecografie de rutină că are o astfel de formațiune pe ficat. „Principalul risc era de rupere a hemangiomului. O hemoragie din hemangiom i-ar fi fost fatală pacientei”, ne-a explicat dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, cu competențe în chirurgia hepato-pancreato-biliară, la Spitalul Regina Maria Brașov. Chirurgul s-a încumetat să-i scoată pacientei hemangiomul, care ajunsese la peste 20 cm, și care mai avea și raporturi cu diferite structuri vasculare mari ce aduceau riscuri suplimentare.
Hemangioamele hepatice variază de la câțiva milimetri până la 20 cm. Au fost definite ca fiind mari dacă au diametru mai mare de 4–5 cm. În ultimii ani, mai multe studii definesc gigant hemangiomele de peste 10 cm.
„Am început să mă impacientez când medicii mi-au spus: să nu vă loviți, că hemangiomul e un mănunchi de vase de sânge, care dacă se sparge, faceți hemoragie”
Daniela Istrate trăia cu o formațiune tumorală, foarte bine vascularizată (o multitudine de vase adunate la un loc) care din cauza dimensiunii mari a ajuns să deformeze tegumentul, fiind deja vizibilă prin piele. Dacă l-a început nu o deranja și nu avea simptome, după o vreme simțea o jenă la nivel abdominal. În plus, medicii la care s-a dus au avertizat-o să aibă grijă să nu se lovească fiindcă se poate sparge hemangiomul.
Dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, în timpul unei consultații
,,Am început să mă impacientez când medicii mi-au spus: să nu vă loviți, că hemangiomul e un (…)
cititi articolul complet în HotNews
PUBLICITATE (daca politic, nu reprezinta pozitia Ziar.com): |
|
|