INTERVIU „La un moment dat, așa zisa luptă împotriva corupției a devenit o telenovelă”. Poziția critică despre eșecurile guvernării Maia Sandu a unui sociolog moldovean
„Vânătoarea de vrăjitoare” care s-a pornit în
Republica Moldova împotriva „fraudelor electorale” și a opozanților Maiei Sandu în general „amenință să demonteze puținul eșafodaj democratic care s-a construit” și anunță un viitor turbulent și un climat diviziv în țară, spune într-un interviu pentru publicul HotNews sociologul Vitalie Sprînceană, din
Republica Moldova. Explicația pentru scorul strâns la referendumul pro-UE trebuie căutată în țară, în calitatea guvernării, spune el.
PARTIDUL MAIEI SANDU. „Nu cred că socialiștii se descurcau mai bine decât PAS în acești ani complicați. Dar, după ce a devenit cel mai mare partid, PAS a început să atragă oameni cu trecut extrem de dubios”.
ELECTORATUL. „În 1994, aceiași moldoveni au spus că nu vor alianță cu Rusia. 94% au votat pentru independență”.
XENOFOBIA FĂRĂ FRONTIERE. „Susținătorii președintei au folosit imagini cu Ștefan cel Mare, care zicea să nu dăm țara pe mâna unui turc, referindu-se la Stoianoglo”.
LISTELE NEGRE. „S-a ajuns să se spună: poliția cere ajutorul populației în identificarea șoriștilor. Ei pot fi chiar în localitatea ta”.
RISCUL. „S-a ajuns la un fel de fundal care, pentru PAS este foarte comod, pentru că poate să arunce vina asupra factorilor externi și să nu-și facă temele pe intern”.
Șocul scorului neașteptat de strâns la referendumul privind integrarea în UE a ridicat temperatura disputei interne din
Republica Moldova, înainte de finala prezidențială din 3 noiembrie. Tabăra guvernării pro-europene a acuzat o uriașă fraudă electorală, iar în presă a circulat intens o listă a oamenilor lui Ilan Șor, presupuși a fi implicați în această fraudă.
A fost o săptămână „oribilă”, spune pentru HotNews Vitalie Sprînceană, sociolog, cofondator şi coeditor al Platzforma.md.
El denunță o (…)