Rusia schimbă numele agenției care se ocupă de relația cu UE din „coopererare pan-europeană” în „probleme europene”
Noul nume reflectă „schimbările în realitățile geopolitice”, a argumentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Politico.
Direcția, care se ocupă de relația Moscovei cu UE și NATO, a fost înființată sub numele de „Departamentul pentru Cooperare Pan-Europeană”, dar săptămâna trecută a fost reboteazat „Departamentul pentru Probleme Europene”.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat presei ruse că schimbarea numelui reflectă „schimbările în realitățile geopolitice”, inclusiv „degradarea evidentă a structurilor de cooperare multilaterală în Europa”.
Relațiile Rusiei cu Europa au înghețat profund de la invazia la scară largă a Moscovei în
Ucraina la începutul anului 2022. UE a impus sancțiuni drastice Kremlinului, confiscând active rusești și angajându-se să sprijine
Ucraina.
Moscova și-a anunțat retragerea din Consiliul Europei în martie 2022, iar în luna iulie a acestui an și-a suspendat participarea la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
În fruntea acestui departament se află de luna trecută Vladislav Maslennikov. El a fost înainte de această numire ambasador al Rusiei în Muntenegru, începând cu 2019.
Despre schimbarea orientării geopolitice a Rusiei a vorbit, în iunie, ministrul de externe Serghei Lavrov, la o întâlnire cu președintele Vladimir Putin. Lavrov a spus că Ministerul Afacerilor Externe „acordă prioritate consolidării legăturilor cu țările majorității globale, ale Sudului Global și ale Estului” și, de asemenea, redistribuie resursele materiale și umane „către zonele cele mai solicitate în noile condiții geopolitice”.
În decembrie anul trecut, Lavrov a vorbit despre „degradarea completă a tot ceea ce a fost creat în OSCE (…)