Cât de înalt va fi copilul la vârsta adultă? Ce factori influențează înălțimea unui copil și ce probleme de creștere ar trebui investigate
Înălțimea unui copil este unul dintre aspectele cele mai monitorizate de la naștere până la vârsta adultă. În timp ce materialul genetic joacă un rol important în predeterminarea înălțimii copilului (de exemplu, părinții scunzi au, de regulă, copii scunzi), există și alți factori cu impact asupra cât de mult crește copilul.
Cât de înalt va fi copilul când va ajunge la vârsta adultă? O întrebare de al cărei răspuns sunt interesați, în egală măsură, atât părinții, cât și copiii. „Mănâncă tot ca să te faci mare”, „
sportul te ajută să crești” ori „trebuie să dormi ca să te faci mare”. De câte ori n-ați spus asta copiilor, nu-i așa? Ei bine, niciuna dintre acestea nu sunt minciuni. Toate acestea au la baza un indicator foarte important, care se numește hormonul de creștere (hGH – în engleză „human growth hormone”). Acesta este unul dintre hormonii pituitari majori care influențează creșterea, având un rol important în modul în care corpul folosește hrana pentru a produce energie. Cantitatea de hGH din sânge se modifică pe parcursul zilei și este influențată de exerciții fizice, somn, stres și dietă.
Genetica familiei contează!
Înălțimea și modelele de creștere ale copilului vor urma același model ca al părinților. Structura genetică este cel mai important factor în modul în care copiii cresc. Cât de înalți sunt ceilalți membri ai familiei? Cât de repede și la ce vârstă ați început să creșteți în copilărie? Ați fost scunzi în școala generală, dar ați continuat să creșteți după ce toți prietenii voștri s-au oprit? Ați trecut prin pubertate precoce sau târzie? Acestea pot fi indicii importante pentru medicul pediatru al copilului.
Fetele tind să aibă o creștere majoră între 10 și 14 ani, iar cele mai multe dintre ele ajung la înălțimea lor adultă până la vârsta de 14 (…)