Corespondență din Pennsylvania: Câte lucruri ne poate spune o bancnotă de 1 dolar sau de ce mulți români din SUA votează cu Trump
Statul Pennsylvania este cel în care atât Kamala Harris, cât și
Donald Trump au venit în ultima zi a campaniei. Atât de important este acesta pentru rezultatul alegerilor prezidențiale de astăzi, 5 noiembrie. Corespondentul HotNews Gabriel Bejan a discutat cu români din Pennsylvania.
Sunt puține locuri în orașul Philadelphia, cel mai mare oraș din Pennsylvania, unde poți întâlni susținători ai lui Trump, iar unul dintre acestea este biserica românească. Corespondentul HotNews la alegerile americane a vorbit cu români care trăiesc în acest important oraș american pentru a afla ce așteptări au de la scrutinul prezidențial.
Orașul Philadelphia votează în general candidați democrați, dar Pennsylvania, statul din care face parte, este unul dintre așa-numitele „swing states”: adică pot fi câștigate, atât de democrați, cât și de republicani. În 2016 și 2020, Trump și Biden și-au adjudecat pe rând victoria în Pennsylvania.
„Localitățile mici sunt problema în acest stat”, îmi spune un localnic cu care am schimbat câteva cuvinte înainte de a pleca spre biserica românească.
Oameni care-și afisează în fața caselor opțiunea pentru Harris. FOTO: Gabriel Bejan/HotNews
„Problema”, așa cum o numește bărbatul, este că în marile orașe din Pennsylvania, Philadelphia (1,5 milioane locuitori) sau Pittsburgh (302.000), se votează în general cu candidatul democrat, iar în localitățile mai mici, de regulă, cu candidatul republican. Lucrurile fiind atât de clar împărțite, practic alegerile statale se tranșează la diferențe de câteva mii de voturi, într-o parte sau alta.
Motivele sunt multe. America nu este țara marilor orașe. Deși
SUA are aproape 350 de milioane de locuitori, orașul de pe locul 6 ca populație, Philadelphia, este aproape la nivelul celui de-al șaselea oraș al (…)