Rata anuală a inflației va crește ușor în ultimele luni ale acestui an și va avea o fluctuație pronunțată în prima jumătate a anului viitor, avertizează Banca Națională.
După Războiul Civil din
SUA, un soldat confederat le scria părinților: „Înainte de război, mergeam la piață cu banii în buzunar și îmi căram cumpărăturile într-o plasă. Acum, merg la piață cu o plasă de bani și îmi car cumpărăturile în buzunar. Asta se întâmpla cu mult înainte ca Banca Centrală a
SUA (Federal Reserve) să fie înființată. Azi, băncile centrale, inclusiv cea din România, și-au făcut din inflație inamicul numărul 1.
În România, scumpirile au depășit cea mai intensă fază, dar puterea de cumpărare este puternic afectată, în special în rândul celor cu venituri mici. Avem o inflație în scădere, ceea ce înseamnă că prețurile vor continua să urce, însă cu o viteză mai mică.
Vineri, cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al Băncii Naționale au anunțat decizia de politică monetară, de menținere a actualului nivel de 6,5%, după cum era de așteptat. Înainte de a face anunțul, cei 9 discută cu membrii Comitetului de Politică Monetară (CPM) și cu alți câțiva directori pe marginea unor analize economice pregătite dinadins.
Când va reveni inflația în intervalul țintit de BNR
Tot vineri, Banca Centrală a aprobat raportul privind inflația.
Conform unui comunicat transmis de BNR după aprobarea raportului, rata anuală a inflației va crește ușor în ultimele luni ale acestui an și va cunoaște o fluctuație pronunțată în prima jumătate a anului viitor. De vină pentru scumpirile care vin sunt seceta severă din acest an, dar și creșterea prețurilor unor mărfuri care „afectează dinamicile prețurilor alimentelor și energiei”.
Potrivit documentului citat, de-abia în 2026 inflația va reveni în (…)