Profesor român de la Princeton: „Trump va stimula perspectivele electorale ale unor populiști, precum AfD din Germania și SOS și AUR din România”
„Dincolo de efectele asupra democrației americane, al doilea mandat prezidențial al lui Trump ar putea avea consecințe negative pentru democrația la nivel global. Trump are palmares bogat de relații amicale cu lideri populiști și autoritari”, spune într-un articol pe Contributors.ro Grigore Pop-Eleches, profesor de științe politice și relații internaționale la Universitatea Princeton.
Alegerile din 6 noiembrie au produs o schimbare dramatică în politica din
Statele Unite:
Donald Trump a obținut o victorie clară în Colegiul Electoral, iar republicanii sunt așteptați să câștige majorități atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat. Republicanii nu doar că au evoluat mult mai bine decât în 2020, ci au depășit majoritatea predicțiilor pre-electorale. Cum putem explica aceste rezultate, mai ales având în vedere palmaresul problematic al lui Trump din primul său mandat, multiplele sale condamnări penale și campania sa electorală adesea haotică?
Nici diferențele de gen, nici cele de rasă dintre cei doi candidați nu par să explice schimbările electorale
Mass-media din
SUA este suprasaturată cu analize post-mortem ale diferitelor greșeli tactice care ar putea explica înfrângerea lui Harris. Dar răspunsurile definitive vor necesita mai mult timp și o cercetare mai atentă, așa că, în loc să speculez, voi compara câteva tendințe din exit-poll-urile CNN din 2020 și 2024 pentru a ilustra ce s-a schimbat (și ce nu).
Deși diferențele etnice și rasiale sunt în mod evident cruciale în comportamentul electoral din
SUA, modelele de vot pentru albi și afro-americani au rămas neschimbate, cu aproximativ 57% dintre albi și 12% dintre afro-americani susținându-l pe Trump în ambele alegeri. Totuși, Trump a reușit să reducă avantajul democrat printre alegătorii latino de la peste (…)