În umbra Rusiei: Țările baltice așteaptă noua cale ferată strategică a Europei. De ce miza existenței Rail Baltica este mai mare ca oricând
Rail Baltica, unul dintre cele mai mari proiecte europene de infrastructură care constă în realizarea unei căi ferate de mare viteză care să traverseze Estonia, Letonia și Lituania pe o distanță de 870 km, a devenit, în contextul unei posibile amenințări din partea Rusiei, un imperativ strategic, potrivit BBC.
În prezent, nu există nicio legătură directă care să traverseze Țările Baltice și să se conecteze și cu Polonia. Asta se va schimba după ce proiectul va fi gata, iar cei aproape 900 de km de cale ferată de la granița cu Polonia, până în Estonia, la Tallinn, vor putea fi parcurși și în șase ore, aducând beneficii economice și de mediu.
Statele baltice și aliații lor din NATO au nevoie ca proiectul să fie pus în funcțiune rapid, notează BBC.
Va crește mobilitatea militară
Ministrul estonian al infrastructurii, Vladimir Svet, a declarat că legătura feroviară este vitală în contextul războiului rusesc din
Ucraina. „Istoria se repetă”, a spus el, adăugând că „regimul agresiv al lui Putin încearcă să recreeze un proiect imperial pe teritoriul fostului bloc sovietic”.
Amintirea deceniilor de ocupație sovietică este încă proaspătă în Țările Baltice. Moscova a deportat sute de mii de oameni din regiune în Siberia, notează BBC.
Estonia și Letonia au granițe terestre comune cu Rusia, în timp ce Lituania se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad, care se învecinează și cu Polonia și cu aliatul apropiat al Moscovei, Belarus.
Aproximativ 10.000 de soldați NATO sunt în prezent staționați în țările baltice, alături de trupele locale. Numărul lor total ar putea ajunge, în cel mai rău scenariu, la 200.000.
„Rail Baltica va crește mobilitatea militară și va permite trenurilor să meargă direct din Olanda la Tallinn”, a declarat comandorul Petegtr Nielsen, de la (…)