Urmăreşte-ne şi pe Facebook! 57K Followers
Reprezentanți ai părților interesate în problema conservării sturionilor, WWF CEE, România și Bulgaria, Universitatea BOKU din Viena, Directoratul General pentru Mediu al Comisiei Europene, reprezentanți ai autorităților de conservare a biodiversității, gestionarea apei, agenții și autorități din domeniul pescuitului precum și reprezentanții ai sectorului navigație din cinci țări europene (Serbia, Bulgaria, România,
Ucraina și Georgia) s-au reunit la București pentru a dezbate în cadrul contractului cu Comisia Europeană „Sprijinirea acțiunilor de conservare și protecție pentru punerea în aplicare a Planului de Acțiune Pan-European pentru Sturioni”, pașii care ar trebui urmați pentru o mai bună implementare a acestui plan.
Pescuitul ilegal, capturile accidentale și blocarea rutelor de migrație – printre cele mai mari pericole la adresa sturionilor.
Produsele din sturion, cum ar fi carnea și, în special, caviarul sunt bunuri valoroase și, în consecință, au făcut în trecut obiectul unei exploatări intensive și nesustenabile. Deși în acest moment pescuitul sturionilor este interzis în întreg bazinul inferior al Dunării și în Marea Neagră, speciile de sturioni sunt în continuare deosebit de vulnerabile, întrucât vorbim de intervale lungi de generație, acestea fiind specii de dimensiuni mari, cu o maturare maturare târzie. Din păcate, în aceste țări, braconajul este încă prezent, deși se fac eforturi mari pentru stoparea acestei practici.
”În vederea eliminării traficului ilegal cu toate produsele din sturion, toate țările ar trebui să țină cont de faptul că încă se confruntă cu o insuficientă cooperare la nivel național între agenții în ceea (…)