Tradițiile și meșteșugurile din Gorj au fost promovate recent în
Spania. Astfel, a fost implementat proiectul „Interferențe cultural-artistice româno-spaniole în Asturias”, lansat de Primăria Drăgotești, în parteneriat cu Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și Asociația Centrul Cultural „Balada” din Gijon, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni cu suma de 154.230 de lei.
Evenimentele au debutat vineri, 15 noiembrie, când, la invitația lui José Luis Garcia Diaz, directorul Școlii de Arte din Gijon (Banda Gaitas Villa de Xixon), Ansamblul Folcloric „Maria Lătărețu”, precum și Ansamblul „Doina Jilțului” Drăgotești au susținut la sediul școlii de arte un spectacol deosebit, încântând audiența cu momente muzical-coregrafice. Punctul culminant al acestui week-end cultural, a fost sâmbătă, 16 noiembrie. Muzeul Satului din Asturias a devenit un colț de România. Peste 300 de români stabiliți în Gijon s-au reunit pentru a sărbători tradițiile și obiceiurile strămoșești, dovedind că, oriunde ne-am afla în lume, spiritul românesc rămâne puternic.
Interprete de muzică populară
Îndrăgitele interprete de muzică populară: Elena Balan, Nicoleta Lătărețu, Cornelia Bodescu, Petronela Butnariu, acompaniate de orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Lătărețu”, au întreținut atmosfera și au adus un zâmbet participanților, prin consistentul program artistic, în schimbul căruia au primit apreciere prin aplauze prelungite. „A fost ca și cum am fi fost acasă, în România”, a mărturisit emoționată Maria, una dintre participante.
Dansuri tradiționale românești
Ansamblul de dansuri populare „Doina Jilțului” din cadrul Primăriei Drăgotești a adus în prim-plan frumusețea și complexitatea dansurilor tradiționale românești. Prin prezența lor energică și (…)