La momentul actual suntem în faza în care oricine poate obține o autorizație de construire a unui bloc, fie pe persoană fizică fie înființând un SRL cu 200 lei capital social pe care o finanțează zilnic cu până la 10.000 euro cash și poate retrage dividende oricând chiar dacă nu a recepționat lucrările și nu a înregistrat mijlocul fix în contabilitatea proprie.
Ultimele evoluții ale pieței imobiliare arată că prețul pe metrul pătrat construit în București și marile orașe este mult sub media orașelor mari din Europa, inclusiv comparativ cu țările ex-sovietice. Ori, conform datelor Eurostat, indicele bunăstării, stabilit pe baza a trei indicatori: PIB pe cap de locuitor și Nivelul consumului individual real (AIC) ponderat cu nivelul relativ al prețurilor, suntem la 80% din media europeană, la egalitate cu Polonia. Prețul mediu pe metrul pătrat construit în Varșovia este de 6000 euro și de 1900 euro în București. Mai mult, în cazul consumului individual real (AIC), România se situează la 89% din media UE, cu un punct procentual peste
Spania. De aici vin și sumele record depozitate în băncile românești.
Din estimările pieței imobiliare reiese faptul că, în următorii 7-10 ani, prețul pe metrul pătrat construit în București se va dubla. Sunt deja orașe din România în care prețul imobilelor depășește cu mult prețul din Capitală.
Cum s-a ajuns la avansuri de 90% din valoarea imobilului neconstruit?
Mai sus am arătat că, în medie, un român poate economisi cel puțin în același ritm cu un cetățean vest-european și își poate plasa liniștit economiile în imobiliare. De ce ar alege o pensie privată care evoluează mai lent? Un motiv pentru a grăbi achiziția este însăși faptul că prețul crește rapid, inflația este în general mare, economiile se devalorizează, etc. Dar (…)