Patriarhul pictorilor craioveni, Viorel Penișoară-Stegaru, va fi sărbătorit la Teatrul Național „Marin Sorescu”, vineri 20 decembrie, de la ora 17.00, de colaboratori și prieteni care i-au stat aproape într-o carieră de 55 de ani în instituția craioveană.
Alături de Emil Boroghină, directorii TNC, Alexandru Boureanu, respectiv Vlad Drăgulescu îl vor omagia în cadrul unui eveniment care va avea loc la Sala Atelier. Criticii de teatru Ion Parhon și Mariana Ciolan vor participa de asemenea la sărbătorirea unui profesionist care a intrat în teatrul craiovean în 1960 și care a realizat scenografia a peste 130 de spectacole.
Prezintă Nicolae Coande.
Intrarea publicului este liberă.
Viorel Penișoară-Stegaru s-a născut la Duda-Epureni, județul Vaslui, în 5 iulie 1934. Studiază la Iași și București desenul și artele grafice cu Dobrian, Luca și Molnar.
Studiază pictura de șevalet cu Cămăruț, Saru și Catul–Bogdan. A absolvit în 1960 Academiei de arte ”Nicolae Grigorescu” din București, secția scenografie, clasa Toni Gheorghiu, Al. Brătășanu, Traian Nițescu.
Călătorii pentru studii, documentare și contacte culturale: Rusia,
Ucraina, Letonia, Polonia,
Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Bulgaria, Franța,
Israel,
Anglia. Din 1960, pictor-scenograf al Teatrului Național din Craiova.
A debutat în Teatrul Național Craiova în 1960
Din același an, a expus la toate saloanele oficiale, județene și interregionale, la saloanele oficiale naționale de pictură și grafică din București: 1966, 1967, 1971, 1978, 1987. A debutat în Teatrul Național Craiova în 1960, alături de regizoarea Georgeta Tomescu, cu care a colaborat în multe spectacole:
Ecou îndepărtat de Sava Golovanovski,
…escu de Tudor Mușatescu,
Fiicele de Sidonia Drăgușanu,
A douăsprezecea noapte de W. Shakespeare, (…)