Tezaurul de la Agighiol, expus la Getty Museum, a fost salvat din incendiile din Los Angeles. Coiful Amazoanei din sec IV î.Hr încă nu a fost repatriat
Urmăreşte-ne şi pe Facebook! 57K Followers
Cu mult mai norocos decât Coiful de la Coțofănești, expus într-un muzeu din Olanda de unde a fost furat, Coiful de la Agighiol, expus în
SUA, Getty Villa Museum, a fost salvat de flăcările care au distrus o mare parte din Los Angeles.
Coiful de la Agighiol datează din secolul al IV-lea î.Hr. este din aur și argint, ar aparține unei căpetenii gete (după unii) sau unei amazoane scite (după alții) și are multe elemente comune cu cel de la Coțofenești, furat în Olanda.
Clădirea muzeului Getty a suferit pagube minore, în ciuda distrugerilor masive din jur, datorită modului în care a fost construită. În construcția clădirii a fost folosită tehnologie anti-incendiu de ultimă generație, încăperile au pereți dubli și nu doar atât: personalul Vilei Getty a curățat tot timpul tufișurile din zonă, ca să reducă riscul de incendiu. Muzeul este închis dar Coiful de la Agighiol încă nu a ajuns înapoi, acasă, în România.
În nord-estul Dobrogei, în apropierea braţului sudic al Dunării, pe teritoriul comunei Agighiol din judetul. Tulcea, în locul numit Movila lui Uţă, în anul 1931 căutătorii de comori au descoperit Tezaurul de la Agighiol.
Era vorba, de fapt, de un tumul cu diametrul de 32 m şi înălţimea de 2 m, ce constituia un complex funerar cu construcţii din piatră şi lemn, conţinând un dromos prin care se ajungea la o primă construcţie alcătuită din două camere, cu rol funerar, şi apoi la o a doua construcţie denumită „camera cailor”.
Inventarul cuprindea obiecte de aur, argint, fier, bronz şi ceramică. Iar datarea este atribuită sfârşitului secolului al IV-lea î.Hr. Printre piesele descoperite se remarcă un coif, două cnemide (apărătoare de (…)